3D Touch Problem - STOP called because of BLTouch error - restart with M999

Post Reply
cybercipher
Posts: 4
Joined: Sun Jan 19, 2020 1:20 am

3D Touch Problem - STOP called because of BLTouch error - restart with M999

Post by cybercipher » Sun Jan 19, 2020 1:26 am

I'm having a problem with my 3D Touch on my Ender 3 with MKS Gen L It's been working fine for about a year now. Yesterday I finished a 48hr print and went to start a new print and ran into this problem: Whenever I try to home the Z axis I get a 'STOP called because of BLTouch error - restart with M999' error. I've seen this error before and it had to do with loose wiring, but this time I have double checked the wiring and everything is fine so it appears to be something else. Maybe the sensor itself is now defective?

Here a video showing the problem

User avatar
William
Site Admin
Posts: 6330
Joined: Tue Jun 07, 2016 9:38 am

Re: 3D Touch Problem - STOP called because of BLTouch error - restart with M999

Post by William » Mon Jan 20, 2020 9:32 am

:D Hi, you can send the commend "M280 P0 S160" to release the alarm in Repetier Host.
and You can try to use the tool to adjust the probe.
-Keep your mind and try to test it. :)
-Everything will be fun!-Support all Getech printer.
-You can ask me the questions and I will kindly reply.
-Respect others is the best way you can get help!

cybercipher
Posts: 4
Joined: Sun Jan 19, 2020 1:20 am

Re: 3D Touch Problem - STOP called because of BLTouch error - restart with M999

Post by cybercipher » Tue Jan 21, 2020 7:52 am

Hi! I tried this and here was the result: Setting M280 P0 S0 extends the pin fully and red light turns off. Setting M280 P0 S100 retracts the pin fully and the red light turns on.
That all appears to work as intended, but that does not help solve my problem except to confirm that the servo controls of the device appear to be working fine so the problem probably lies elsewhere. What should I try next?

User avatar
William
Site Admin
Posts: 6330
Joined: Tue Jun 07, 2016 9:38 am

Re: 3D Touch Problem - STOP called because of BLTouch error - restart with M999

Post by William » Tue Jan 21, 2020 9:13 am

:D You can remove your z-axis limit switch
-Keep your mind and try to test it. :)
-Everything will be fun!-Support all Getech printer.
-You can ask me the questions and I will kindly reply.
-Respect others is the best way you can get help!

cybercipher
Posts: 4
Joined: Sun Jan 19, 2020 1:20 am

Re: 3D Touch Problem - STOP called because of BLTouch error - restart with M999

Post by cybercipher » Tue Jan 21, 2020 11:32 pm

I removed that a long time ago when I installed the 3D Touch. The printer has been running fine with the 3D touch for about a year before this problem showed up.

User avatar
William
Site Admin
Posts: 6330
Joined: Tue Jun 07, 2016 9:38 am

Re: 3D Touch Problem - STOP called because of BLTouch error - restart with M999

Post by William » Wed Jan 22, 2020 10:37 am

:D Hi, You can adjust the z-axis and see if the probe is stuck.
I found this: https://github.com/MarlinFirmware/Marlin/issues/8926
-Keep your mind and try to test it. :)
-Everything will be fun!-Support all Getech printer.
-You can ask me the questions and I will kindly reply.
-Respect others is the best way you can get help!

cybercipher
Posts: 4
Joined: Sun Jan 19, 2020 1:20 am

Re: 3D Touch Problem - STOP called because of BLTouch error - restart with M999

Post by cybercipher » Wed Jan 22, 2020 12:07 pm

Thanks for that, I ran through those commands and throughout all of the tests the M119 result always z_min: TRIGGERED
The pin moves and the light turns on/off but It never returns OPEN
I checked the wiring again and am really very sure it's fine and nothing came loose.

User avatar
William
Site Admin
Posts: 6330
Joined: Tue Jun 07, 2016 9:38 am

Re: 3D Touch Problem - STOP called because of BLTouch error - restart with M999

Post by William » Wed Jan 22, 2020 1:11 pm

:D Hi, In the test of the limit switch, if you do not hold down z endstop
Z_min: TRIGGERED appears
The limit switch is abnormal;

If the screw of the 3d touch is adjusted, the magnetism of the probe is guaranteed;
But still the situation you described before,
There may be problems caused by 3d touch itself.
-Keep your mind and try to test it. :)
-Everything will be fun!-Support all Getech printer.
-You can ask me the questions and I will kindly reply.
-Respect others is the best way you can get help!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 31 guests