3D_Touch - PRO W - Not working.

Post Reply
Ry4n
Posts: 1
Joined: Thu Apr 19, 2018 3:33 am

3D_Touch - PRO W - Not working.

Post by Ry4n » Thu Apr 19, 2018 3:49 am

Hello All,

I seem to be really struggling getting the 3D touch sensor to work. (the sensor looks like this one https://www.geeetech.com/wiki/index.php ... ing_Sensor)

For some reason the Z axis is pushing my extruder in to the glass bed whatever settings I use its like the Z axis motors don't know when to stop?!?

My pro w is standard and I have been printing OK but thought a bed levelling sensor would be a great idea.. How wrong was I?

I now pretty much have a useless printer at this point and I am opening myself up to the mercy of the internet for some assistance.

I soldered on the connectors and the solonoid lights and moves the pin so I am confident of the soldering and wiring.

I downloaded and flashed this firmware:

Marlin1.1.8_ProW.rar from here viewtopic.php?f=82&t=61011

Can some kind person help me out, I would have thought that most settings (besides some minute alterations) would be very similar?

Standard pro W, 3D_touch, glass bed.

Kind Regards

Ryan

keyser187
Posts: 28
Joined: Mon Jan 22, 2018 9:28 am

Re: 3D_Touch - PRO W - Not working.

Post by keyser187 » Fri Apr 20, 2018 3:52 am

Have you changed the firmware to work with the sensor?
You will have to adjust the firmware to "turn it on" and probably disable the manual mesh bed leveling

Ry4n
Posts: 1
Joined: Thu Apr 19, 2018 3:33 am

Re: 3D_Touch - PRO W - Not working.

Post by Ry4n » Fri Apr 20, 2018 2:56 pm

Thanks for the reply.
I started again using stock firmware and the touch sensor is working.

The thing I’m struggling with now is reducing the gap between the extruded and the bed.

The printer won’t go below 000.0 so it won’t go close enough despite changing the offset.

Any advice?

Thanks

Ry4n
Posts: 1
Joined: Thu Apr 19, 2018 3:33 am

Re: 3D_Touch - PRO W - Not working.

Post by Ry4n » Mon Apr 23, 2018 3:19 am

Hello,

After much pain I think I now have a working printer again.
I think there are still tweaks to be made for it to be working fully but it seems to be printing and also using the touch probe.

I modified the firmware from this link viewtopic.php?f=82&t=61011 so the credit must go here but I still had to change some settings for this to work (pins.h and configuration.h)

I'll post my working version at some point and I have attached a few images of a pi case top I have printed.

I'm sure most of my remaining issues can be resolved with some minor calibration which I will continue to do with more time.

Ryan
Attachments
pi2.png
pi2.png (195.63 KiB) Viewed 3398 times
pi3.png
pi3.png (54.95 KiB) Viewed 3398 times
pi1.png
pi1.png (183.11 KiB) Viewed 3398 times

HobbitTosser
Posts: 0
Joined: Thu Mar 29, 2018 2:25 am

Re: 3D_Touch - PRO W - Not working.

Post by HobbitTosser » Wed Apr 25, 2018 2:53 am

I have a pro W also and have been running into the same issues you were having. Do you have a little more guidance or any feedback to help me get my BLTouch going?

Ry4n
Posts: 1
Joined: Thu Apr 19, 2018 3:33 am

Re: 3D_Touch - PRO W - Not working.

Post by Ry4n » Wed Apr 25, 2018 7:38 pm

I will post my firmware tonight (UK Time) when I get back from work and you can start from there.

From memory one of the key things I had to do was swap the pin in pins.h either from 11 or to 11, I can't recall right now.

At that point and once the printer went through the motions of levelling I set the z axis to 0.00 and then adjusted the bed to ensure a slip of paper would drag under the nozzle.
I then asked the printer to re-home and level.

I had to adjust the steps per mm and speed in the configuration.h to what I was happy with and I printed a xyl cube last night and its near as can be to 20mm which I am happy with.

ill post something later.

Ry4n
Posts: 1
Joined: Thu Apr 19, 2018 3:33 am

Re: 3D_Touch - PRO W - Not working.

Post by Ry4n » Thu Apr 26, 2018 7:56 pm

OK, so here is my firmware.

USE THIS AT YOUR OWN RISK, I AM NOT AN EXPERT AND WILL NOT BE HELD RESPONSIBLE FOR ISSUES OR DAMAGES, Check the code ovr prior to installation to make sure its compatible
You have been warned.

Here is the GCODE start I use in CURA.

G21 ;metric values
G90 ;absolute positioning
M82 ;set extruder to absolute mode
M107 ;start with the fan off
M109 S180 B210 F1;activate auto temp min 180 max 210 scaling factor 1 (for PLA)
G28; Home Axis
G29; Z-Probe the bed (requires Z-Probe!)
G1 Z5.0 F9000 ;move the head 5mm up for CYA clearance
G92 E0 ;zero the extruded length
M117 Cleaning...;Put Cleaning message on screen
G1 X100 Y0 F4000 ; move half way along the front edge
G1 Z1 ; move nozzle close to bed
M109 S200 ; heat nozzle to 200 degC and wait until reached
G4 P10000 ; wait 10 seconds for nozzle length to stabilize
G1 E10 ; extrude 10 mm of filament
G1 z15 F12000 E5 ; move 15 mm up, fast, while extruding 5mm
G92 E0 ; reset extruder
M117 Printing...;Put printing message on LCD screen

I got the GCODE from http://reprap.org/wiki/Start_GCode_routines

Make sure you set your Z to 0.00 and manually level your bed using a slip of paper then you should be good to go.
Let me know if this works for you.

Ryan
Attachments
Marlin1.4.zip
(937.9 KiB) Downloaded 342 times

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests