Extruder motor doen't works correctly

Post Reply
veromero
Posts: 8
Joined: Thu Mar 31, 2016 6:01 am

Extruder motor doen't works correctly

Post by veromero » Wed Nov 09, 2016 4:32 am

Hi! Im Vero from Argentina!
The extruder of my Geeetech I3 ProB is not working correctly. When I set to extrude 100mm/s It extrude only 10mm/s (but this shows that the motor works), but then when I send it to print the motor of the extruder doesn't move even a little.
I have another extruder so I changed it in order to identificate the problem, but it happens the same thing. So the problem is on the board. Then I changed the controller chip and mesured the pololu but these things are OK..
Someone have any idea what could be the problem? and any solution? Can I do some changes on the frimware and exchange Extruder 1 with extruder 2 pin or something like that?

I really appreciate your help :D

phildarito
Posts: 5
Joined: Wed Nov 09, 2016 2:19 pm

Re: Extruder motor doen't works correctly

Post by phildarito » Wed Nov 09, 2016 2:25 pm

Hello,

Philippe from France

I bought a GEEETech acrylic i3 pro B and I have exactly the same problem.

I tried with the Z axis motor, with the z axis cable, same problem.

Check the pololu, check the power unit => same problem.

I tried every firmware for the GT2560 in this forum, same problem.

When I change the step/mm for the extruder, same problem.

If I want extrude 100mm (repetier or with the LCD) I only have 14mm :evil:


Dead board or dead firmware ???

User avatar
William
Site Admin
Posts: 5130
Joined: Tue Jun 07, 2016 9:38 am

Re: Extruder motor doen't works correctly

Post by William » Wed Nov 09, 2016 3:10 pm

Hi,Philippe
1.Did you check the subdivision?
QQ截图20161109150602.jpg
QQ截图20161109150602.jpg (41.98 KiB) Viewed 5462 times
2.Have you tried swapping the driver A4988 with other motor's?

3.Theoretically,you can modify the step/mm in "Control-Motion" and "Control->Store Memory",then the modifying will come into effect next time.
-Keep your mind and try to test it. :)
-Everything will be fun!-Support all Getech printer.
-You can ask me the questions and I will kindly reply.
-Respect others is the best way you can get help!

phildarito
Posts: 5
Joined: Wed Nov 09, 2016 2:19 pm

Re: Extruder motor doen't works correctly

Post by phildarito » Wed Nov 09, 2016 3:58 pm

IMG_0230.jpg
subdivision checked
IMG_0230.jpg (72.44 KiB) Viewed 5460 times
IMG_0231.jpg
driver A4988 swapped
IMG_0231.jpg (108.92 KiB) Viewed 5460 times
IMG_0232.jpg
step in marlin
IMG_0232.jpg (168.62 KiB) Viewed 5460 times
IMG_0233.jpg
step in repetier
IMG_0233.jpg (134.41 KiB) Viewed 5460 times
IMG_0234.JPG
next try ?
IMG_0234.JPG (73.63 KiB) Viewed 5460 times
14mm for 100mm asked :(

same try with the new firmware received by mail and same result

veromero
Posts: 8
Joined: Thu Mar 31, 2016 6:01 am

Re: Extruder motor doen't works correctly

Post by veromero » Thu Nov 10, 2016 11:03 pm

Thank you William.. I did all things you say but its still happend the same thing, When I setting on the Repetier to extrude 100mm/min It extrude some 10mm/min and when I send it to print the motor just doesn't move. I change at frimware E0 with E1 and the change it works, but the problem persist!! Im really lost and sourprised ... I change the motor with other motor and its happend the same thing.
Philip the same thing happens to you? If you can solve it please let me know how! I will do the same thing... Im talking with the technical assistance of Geeetech but They still could not solve it...

phildarito
Posts: 5
Joined: Wed Nov 09, 2016 2:19 pm

Re: Extruder motor doen't works correctly

Post by phildarito » Fri Nov 11, 2016 12:04 am

Always the same problem, I think the extruder part of my board is dead.

I swapped the motor, the wires, everything and all of this work fine in the X for exemple, the only answer is dead board.

:evil: :evil: :evil:

veromero
Posts: 8
Joined: Thu Mar 31, 2016 6:01 am

Re: Extruder motor doen't works correctly

Post by veromero » Fri Nov 11, 2016 8:02 am

Yes.. I think the same... :( .. I swapped the pin of E0 and E1 in refer to this:
http://www.geeetech.com/forum/viewtopic ... 20&t=18020
Thats a really good information that technical suport of Geeetech gave me, but it doesnt work on my case..

phildarito
Posts: 5
Joined: Wed Nov 09, 2016 2:19 pm

Re: Extruder motor doen't works correctly

Post by phildarito » Fri Nov 11, 2016 8:07 am

thank you, I will try soon.

phildarito
Posts: 5
Joined: Wed Nov 09, 2016 2:19 pm

Re: Extruder motor doen't works correctly

Post by phildarito » Fri Nov 11, 2016 2:09 pm

I just tried to swap E0 and E1 and it does'nt work with me too :(

veromero
Posts: 8
Joined: Thu Mar 31, 2016 6:01 am

Re: Extruder motor doen't works correctly

Post by veromero » Sat Nov 12, 2016 1:11 am

We will have to buy another board :? . :cry: hahah

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests