Page 1 of 1

Problem with Arduino and Prusa I3 Pro C GT2560 Firmware

Posted: Wed Sep 02, 2015 12:43 am
by albertojs86
Hi,

I´m trying to update my Geeetech Prusa I3 Pro C GT2560 Firmware to modify the DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT X, Y and Z because I have wrong printing dimentions in my printed objects (0.04mm less).

I downloaded the Arduino 1.6.5 for windows from web and the Marlin_PI3_Pro_C from another forum topic here.

I installed the Arduino without problem and followed the instructions from this topic http://www.geeetech.com/forum/viewtopic ... 20&t=16433

I Open Arduino and select Arduino Genuino Mega / Mega GT2560 board
1.jpg
1.jpg (66 KiB) Viewed 8130 times
Drop all the Marlin files on the arduino
2.jpg
2.jpg (149.25 KiB) Viewed 8130 times
but when I click on "Verify" arduino let me a compiling error

Arduino:1.6.5 (Windows 8.1), Placa:"Arduino/Genuino Mega or Mega 2560, ATmega2560 (Mega 2560)"

temperature.cpp: In function 'void manage_heater()':
temperature.cpp:665: error: unable to find a register to spill in class 'POINTER_REGS'
}
^
temperature.cpp:665: error: this is the insn:
(insn 98 97 100 4 (set (reg/v:SF 103 [ pid_input ])
(mem:SF (post_inc:HI (reg:HI 146 [ ivtmp.209 ])) [4 MEM[base: _110, offset: 0B]+0 S4 A8])) temperature.cpp:449 99 {*movsf}
(expr_list:REG_INC (reg:HI 146 [ ivtmp.209 ])
(nil)))
temperature.cpp:665: confused by earlier errors, bailing out
unable to find a register to spill in class 'POINTER_REGS'
3.jpg
3.jpg (129.96 KiB) Viewed 8130 times
with this error arduino don´t let me transfer firmware to my Prusa.

anyone who can help me, or has the same error


Thanks

Re: Problem with Arduino and Prusa I3 Pro C GT2560 Firmware

Posted: Wed Sep 02, 2015 10:49 am
by Mark
How about using arduino1.0.1, and this is the latest firmware for I3 C.

Re: Problem with Arduino and Prusa I3 Pro C GT2560 Firmware

Posted: Wed Sep 02, 2015 9:53 pm
by albertojs86
Wow thanks Mark, I download the arduino 1.0.1 and compiling perfect the new firmware, tonight I will try to upload it to my Prusa and test my printer axis steps dimentions

Re: Problem with Arduino and Prusa I3 Pro C GT2560 Firmware

Posted: Sun Sep 06, 2015 11:52 am
by albertojs86
Today I tried my prusa i3 pro C with the DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT modificated, original value are 78.74 X and 78.74 Y and the new values are 80.34 X and 80.34 Y but I got no larger dimensions, tried with high value 81.73 X and Y and nothing change, the same dimensions in the same printed square object, I tried with 82.73 and again the same dimensions.:(

my Arduino gives me the message "Upload Complete" after Transfer to my prusa

I don´t know other value can change, I followed the tutorial correctly

Re: Problem with Arduino and Prusa I3 Pro C GT2560 Firmware

Posted: Mon Sep 07, 2015 9:01 pm
by Mark
I just noticed that you mean 0.04mm less!
It's perfect! I mean, the offset is always like 0.1-0.3mm sometimes, and even 0.5mm larger. Your printer works really good! :shock:

Re: Problem with Arduino and Prusa I3 Pro C GT2560 Firmware

Posted: Fri Oct 07, 2016 11:54 pm
by Albert8
Hi everybody,

I've the same issue - It seems that changes to DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT has not affect.
From the built in LCD, when navigation to "Control -> Motion" the old value for "Zsteps/mm" is shown, event though that the new firmware has been successfully uploaded.

The interesting part is that changes to other part of the configuration file are shown correctly.

Please advise.

Thanks,
Albert

Re: Problem with Arduino and Prusa I3 Pro C GT2560 Firmware

Posted: Sat Oct 08, 2016 3:15 pm
by William
Albert8 wrote:Hi everybody,

I've the same issue - It seems that changes to DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT has not affect.
From the built in LCD, when navigation to "Control -> Motion" the old value for "Zsteps/mm" is shown, event though that the new firmware has been successfully uploaded.

The interesting part is that changes to other part of the configuration file are shown correctly.

Please advise.

Thanks,
Albert
Hi,Albert
Have you tried modifying the value in LCD?I guess it may work if you save it after the modifying.
Also,you can activate the EEPROM function in the firmware firstly then make the modification:
http://www.geeetech.com/forum/viewtopic ... 20&t=18053

Re: Problem with Arduino and Prusa I3 Pro C GT2560 Firmware

Posted: Wed Jul 17, 2019 9:20 am
by sebastianmonici
Old post....but....maybe this help to anothers...
Flash firmware not work....only some chances (inverse endstop configuración etc) but steps/mm not.
To change that values you can senda m92 command (m92 x/y/z/e step_values example: "m92 E320") and m500 to save. You can send it with repetier host software