A10M Extruder step/mm calibration

Moderator: vert

Post Reply
Ricky1966
Posts: 49
Joined: Wed Oct 17, 2018 8:56 pm

A10M Extruder step/mm calibration

Post by Ricky1966 » Wed Jan 30, 2019 10:23 pm

Hi everybody. I know, with Repetier Host, I could extrude 100 mm of filament with line gcode :
G1 E100 F200;
This comand is right for A10, with one feeder extruder, but how can extrude 100 mm of filament from both extruders on A10M?
Tks

User avatar
_kaktus_
Site Admin
Posts: 1258
Joined: Fri Dec 15, 2017 10:06 pm
Location: PL
Contact:

Re: A10M Extruder step/mm calibration

Post by _kaktus_ » Thu Jan 31, 2019 12:05 am

Hi.
:mrgreen:

You can set the mixer for the duration of the test to split 100/0 and then 0/100.
:D
On the forum I help to use the rod, I don't give fish.
Geeetech Prusa I3 M201 Dual extruder Mixcolor 3D printer, bought 2017-12-19, already built, in the cognitive and improvement phase
Geeetech filament, ABS only
Geeetech 3D WiFi Module for 3D Printer, bought 2018-04-15, He got a new life, and still lies in a drawer.
Positively frenzied customer of Getech Technology.

Ricky1966
Posts: 49
Joined: Wed Oct 17, 2018 8:56 pm

Re: A10M Extruder step/mm calibration

Post by Ricky1966 » Fri Feb 01, 2019 12:37 am

Tks! I'll try in two hours

omar_yousry
Posts: 1
Joined: Thu Dec 28, 2017 6:00 am

Re: A10M Extruder step/mm calibration

Post by omar_yousry » Sat May 04, 2019 9:49 pm

you can choose which extruder to use by another command line
T0
for extruder0 selection
T1
for extruder1 selection.

i.e.
"T1
G1 E100 F200"

will run 100m of filament through second extruder

Ricky1966
Posts: 49
Joined: Wed Oct 17, 2018 8:56 pm

Re: A10M Extruder step/mm calibration

Post by Ricky1966 » Thu May 09, 2019 2:32 am

Tks Vert

toxic
Posts: 9
Joined: Wed Oct 30, 2019 6:45 am

Re: A10M Extruder step/mm calibration

Post by toxic » Thu Nov 21, 2019 6:36 am

Don't want to start a separate topic because it is the same problem.
There is no separate Esteps/mm for left and right motor. If i move extruder 300mm, i 've got 297mm on the left and 300mm on the right side. How to solve this problem?

toxic
Posts: 9
Joined: Wed Oct 30, 2019 6:45 am

Re: A10M Extruder step/mm calibration

Post by toxic » Thu Nov 21, 2019 7:06 am

I think #define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT need to be hardcoded, one can put additional E1 steps per unit after coma.

Jarda3d
Posts: 189
Joined: Sat Jan 26, 2019 8:42 am

Re: A10M Extruder step/mm calibration

Post by Jarda3d » Thu Nov 21, 2019 11:08 pm

297mm vs 300mm is just 1% error, nothing that have any negative impact to print surface. Loosing steps are the last possibility with chain of things - and you will be hear and see that of course.

- lever spring force (deformations of filament)
- diameter of filament
- diemeter of "saw wheel"

I have A10M with factory preset steps unti now and my print profile is tuned to these "failed" 340 steps. If you will buy other geared extruders, there are 340 steps...

In reality with my spring force setup there are 451 steps instead of 430, just because plastic is deformed a lot...
A10M Slic3r profile: here and fresh on github (lot of tips here)
A10 Slic3r profile: here
TIP: tight all screws and wheels (except right side of Z axis) and re-align frame while assembly. And silence it.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests