M301 rostok issue

nklak
Posts: 8
Joined: Thu Oct 06, 2016 3:50 am

M301 rostok issue

Post by nklak » Thu Oct 06, 2016 4:09 am

Hi guys,

I have 2 M301 printer assembled and sold recently but both returned by customer because of strange issue.
The problem is that printers suddenly stops printing. Heaters are on, I can move trough menu but nothing works. Only reset button helps...

Since I have 2 identical I already tried following. Changed PSU between them, also tried PC 600W brand PSU
Installed separate high flow 12V 12cm fan under printer to cool the mainboard and steppers
Tried print from both SD card and via USB
I tried also both slic3r and cura...same result

Nothing helped...sometime printers stops in the begining, sometimes after 50, 60 %...no rules...in rare cases (about 10% tries) it finishes without problem.

I already lost almost 2 week for this...I suspect either problem with mainboard or this can be firmware issue? Did you receive this same problem description from other customers?

So far I had not any such issues with M201 or i3X...And I build and sold more than 10pcs

Unrelated to this, because those deltas has very long bowden tubes, factory shipped plastic extruder part is not good enough to work without issues. Spring is not etrong enough and it loses grip frequently. I suggest your sales team to deliver adjustable metal extruder in future. Price difference is not more than few USD, and it saves lot of trouble for end users.

Best regards

ggg666
Posts: 38
Joined: Wed Aug 03, 2016 9:34 am

Re: M301 rostok issue

Post by ggg666 » Thu Oct 06, 2016 2:46 pm

The stop is a firmware issue,but i heard they fixed it in the lastest firmware.
Did you download it and upload it?
http://www.geeetech.com/forum/viewtopic ... 20&t=17046
http://www.geeetech.com/forum/viewtopic ... 20&t=18167

nklak
Posts: 8
Joined: Thu Oct 06, 2016 3:50 am

Re: M301 rostok issue

Post by nklak » Thu Oct 06, 2016 4:22 pm

FW on printer is 1.1.0. A
I saw that this FW on your link is version 1.0.0.1 so it looks older than that on printer.
Please confirm that I need to update this provided on your link.

nklak
Posts: 8
Joined: Thu Oct 06, 2016 3:50 am

Re: M301 rostok issue

Post by nklak » Fri Oct 07, 2016 5:14 am

Firmware on printer was 1.1.0.A
On link you provided version is 1.0.0.1 in bin file.

However I flashed firmware, and it still list version as 1.1.0.A

Can you confirm that this is the right version?

User avatar
William
Site Admin
Posts: 6320
Joined: Tue Jun 07, 2016 9:38 am

Re: M301 rostok issue

Post by William » Fri Oct 07, 2016 3:55 pm

The version "1.1.0 A" may have a wrong name.
You can try the latest version:
http://www.geeetech.com/forum/download/file.php?id=2689
-Keep your mind and try to test it. :)
-Everything will be fun!-Support all Getech printer.
-You can ask me the questions and I will kindly reply.
-Respect others is the best way you can get help!

nklak
Posts: 8
Joined: Thu Oct 06, 2016 3:50 am

Re: M301 rostok issue

Post by nklak » Sun Oct 09, 2016 3:09 am

Done new FW on both printers..firmware is updated (version page shows new information) but problem is still there on both printer. Print stops at random value...6 prints started in last 24 h...one stopped on 32%, one on 60%, one on 72%, one on 85%, two finished 100%.

Nothing overheats...all extruders are cold, all drivers are cold, CPU is cold...I installed 12cm fan under the board. So it is not overheat. As I said I have 2 printers with same problem.

Does anyone else have same issues?

Please advise further.

Best regards

Toy
Site Admin
Posts: 116
Joined: Mon May 16, 2016 8:40 am

Re: M301 rostok issue

Post by Toy » Sun Oct 09, 2016 11:25 am

Could you tell me how the stopping looks like? Did the LCD reset? How about the fan?
Does it seem like the whole system reset itself or just the motor stops?
If it's just the motor, then I think there maybe something wrong with the motor driver, or there's a poor contact somewhere,
you can re plug all the wires$drivers and see if it will be better.

nklak
Posts: 8
Joined: Thu Oct 06, 2016 3:50 am

Re: M301 rostok issue

Post by nklak » Fri Oct 21, 2016 4:01 am

Hi Toy,

it is not just one motor. All motors stops including extruder. System hangs like it is software issue. Display is normal, I can go trough menu and activate functions but nothing happens. For instance, when print stops, I can go into menu and choose pause printing...it said that is paused but nothing is happening. The I select resume print and also nothing happens. I choose stop printing and nothing is happening. Only thing I can do is to hit reset button.

And this is happening on 2 printers not just one.


Anybody else have similar issues?

User avatar
William
Site Admin
Posts: 6320
Joined: Tue Jun 07, 2016 9:38 am

Re: M301 rostok issue

Post by William » Fri Oct 21, 2016 5:50 pm

-Keep your mind and try to test it. :)
-Everything will be fun!-Support all Getech printer.
-You can ask me the questions and I will kindly reply.
-Respect others is the best way you can get help!

User avatar
Lami René
Posts: 195
Joined: Mon Sep 26, 2016 6:47 pm
Location: Sherbrooke, Québec, Canada

Re: M301 rostok issue

Post by Lami René » Mon Nov 14, 2016 10:59 am

Bonjour,

Avec la dernière version du micrologiciel "firmware", quel est le numéro de version affiché sur l'écran LCD ?

J'ai reçu mon imprimante le 27 octobre et la version d'usine indique 1.1.0 A.

Est-ce la dernière version ?

Merci d'avance !

L'ami René
Un pour tous et tous pour un !
One for all and all for one !
-------------------------------------
Mon imprimante modifié : http://forums.reprap.org/read.php?178,781375,781375
Voir aussi pour mes pièces : https://www.thingiverse.com/thing:2464177

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests