Prusa i3 Aluminium unexpected motion problem

balearic.dynamics
Posts: 8
Joined: Sun Jan 03, 2016 8:59 pm

Re: Prusa i3 Aluminium unexpected motion problem

Post by balearic.dynamics » Wed Jan 06, 2016 5:49 pm

I am supposing the same. Or a problem related to the wrong management of long / integers during compilation, wrong casting or similar. Now I am doing a counter-test:

Set the slicer feed rates to almost absurd values, like 1 and 2 Then the result in the generated gcode is between acceptable ranges. If this work, I will try to modify the firmware feedrate calculation simplifying the formula and splitting it in more parts.

As I have finished the test cycles I will post an update anyway.

Enrico

balearic.dynamics
Posts: 8
Joined: Sun Jan 03, 2016 8:59 pm

Re: Prusa i3 Aluminium unexpected motion problem

Post by balearic.dynamics » Fri Jan 08, 2016 6:21 pm

Mark,

Now setting these low values the printer moves. Not fine because the values are too low in some cases but the problem on the z-axis occurs only when there is normal feedrates set in the slic3r with the Repetier host (take in account that I have saved the various kind of slic3r settings.

Exploring the firmware Medel_main.cpp it seems that for some strange reason the feedrate forumla

Code: Select all

feedrate/60 
does not do the float division correctly. And this has not so much sense for me.

Hope you can suggest something else...

Thank you. Enrico

Mark
Posts: 1553
Joined: Thu Aug 06, 2015 9:19 am

Re: Prusa i3 Aluminium unexpected motion problem

Post by Mark » Sat Jan 09, 2016 3:43 pm

sorry don't quite familiar with the firmware and formula...guess the mainboard is faulty somewhere...

3dtech
Posts: 46
Joined: Mon Apr 04, 2016 8:42 pm
Location: MONA TILES COMPOUND, NR. CHHANI CIRCLE, CHHANI ROAD, VADODARA - 390002. GUJARAT, INDIA.
Contact:

Re: Prusa i3 Aluminium unexpected motion problem

Post by 3dtech » Sat Apr 08, 2017 4:43 pm

M502 loads the configuration settings that are preset defaults.

M500 then saves the current settings to eeprom which are then loaded at power-up or reset. 3d printing service visakhapatnam kochi india



I had a problem once when my printer started doing strange things after firmware update and this fixed it. It was because the new firmware stored config settings in different locations in eeprom.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests