How to use ST-LINK to install firmware for GTM32

Mark
Posts: 1553
Joined: Thu Aug 06, 2015 9:19 am

How to use ST-LINK to install firmware for GTM32

Post by Mark » Fri Nov 20, 2015 4:48 pm

Hi guys, if you buy the printer Prusa I3 M201 with 2-in-1-out switchable hotend, then you need to check here to install the firmware.
It's quite different from the boards like GT2560, cause we have upgraded the control system, based on STM32 processor.
01.jpg
01.jpg (254.48 KiB) Viewed 31156 times
Ok, let get start!
Install the firmware for GTM32 (REV A)
Download the firmware here:
http://www.geeetech.com/forum/viewtopic ... 20&t=17046
Note: this is the latest firmware V1.0.5, fixed some bugs. For further information please come to here:
http://www.geeetech.com/forum/viewtopic ... 20&t=17279

Note: if your board is GTM32 REV B, the one that has a normal USB port, then please come here to install the firmware:
http://www.geeetech.com/forum/viewtopic ... 20&t=17597

If your board is GTM32 pro with 3 in 1 hotend, come here to install the firmware:
http://www.geeetech.com/forum/viewtopic ... 20&t=18167

1)Before installing the firmware, you need to install STM32 ST-LINK Utility. Please note that this software can only run in windows OS.
You can download it here:
http://www.st.com/web/catalog/tools/FM1 ... 7/PF258168
QQ截图20160126145142.jpg
QQ截图20160126145142.jpg (188.11 KiB) Viewed 29952 times
2)Install STM32 ST-LINK Utility
Unzip the software you download before and double click to install it.
02.jpg
02.jpg (103.8 KiB) Viewed 31155 times
Click next to finish the installation.
03.jpg
03.jpg (90.22 KiB) Viewed 31155 times
04.jpg
04.jpg (180.84 KiB) Viewed 31155 times
05.jpg
05.jpg (226.39 KiB) Viewed 31155 times
06.jpg
06.jpg (87.35 KiB) Viewed 31155 times

3)Use the ST-LINK to connect GTM32 to the PC. The wirings for the ST-LINK is as the picture shows:
QQ截图20160126145903.jpg
QQ截图20160126145903.jpg (57.03 KiB) Viewed 29952 times
07.jpg
07.jpg (262.23 KiB) Viewed 31155 times
08.jpg
08.jpg (131.98 KiB) Viewed 31155 times
09.jpg
09.jpg (573.37 KiB) Viewed 29931 times
Note: VCC for the ST LINK is 5V. And please mind the GND and VCC, wrongly connected will burn the board!

Before install the firmware, please disconnect the heatbed and heaters from the mainboard, cause all the heaters will turn on during the installation, so you might burn yourself if you didn't notice that!

Open STM32 ST-LINK Utility:
10.jpg
10.jpg (100.93 KiB) Viewed 31155 times
①Change the size to 0x0007FFFF
11.jpg
11.jpg (271 KiB) Viewed 31155 times
②Click "Open file", and choose the GTM32.hex file.(the firmware)
12.jpg
12.jpg (267.36 KiB) Viewed 31155 times
③Click "connect to the target" to connect to the board. If succeeded, you can get those codes:
13:55:52 : ST-LINK SN : 48FF71064977554859362387
13:55:52 : ST-LINK Firmware version : V2J17S4 (Need Update)
13:55:52 : Connected via SWD.
13:55:52 : Connection mode : Normal.
13:55:52 : Debug in Low Power mode enabled.
13:55:52 : Device ID:0x414
13:55:52 : Device flash Size : 512KBytes
13.jpg
13.jpg (396.75 KiB) Viewed 31155 times

④Click"full chip erase" to erase the chip first.
14.jpg
14.jpg (340.6 KiB) Viewed 31155 times
⑤Click "program verify", click start button in the pop-up window to install the firmware:
15.jpg
15.jpg (316.25 KiB) Viewed 31155 times
When finish you can see the codes here:
14:00:11 : Flash memory programmed in 12s and 137ms.
14:00:11 : Verification...OK
16.jpg
16.jpg (388.38 KiB) Viewed 31155 times
Now we have finished installing the firmware for GTM32.

arimiri
Posts: 8
Joined: Thu Jan 28, 2016 4:41 am

Re: How to use ST-LINK to install firmware for GTM32

Post by arimiri » Thu Jan 28, 2016 4:47 am

at the moment i lost one million hour to try work my new m201....i don't understand how is possible sell an unfinished product
many problems and now i try install the new firmware ( why?? is a new product but not work....)
step by step continue your guide...but not possible the" full chip erase" "read out protection activated"
how is the solution?
sincerely i have a big deception for buy this machine

Mark
Posts: 1553
Joined: Thu Aug 06, 2015 9:19 am

Re: How to use ST-LINK to install firmware for GTM32

Post by Mark » Thu Jan 28, 2016 4:25 pm

what's the problem you run into with this printer? you can send mails to the geeetech support, they'll help you to solve it.
And the firmware issue, how about just follow step1, 3, and 4, could you erease the board? Never had this problem before...

arimiri
Posts: 8
Joined: Thu Jan 28, 2016 4:41 am

Re: How to use ST-LINK to install firmware for GTM32

Post by arimiri » Thu Jan 28, 2016 4:34 pm

The printer not work , only try print 2 or 3 layers and strop forever
i try erase the board but i cant, one massage say board erase protection

Mark
Posts: 1553
Joined: Thu Aug 06, 2015 9:19 am

Re: How to use ST-LINK to install firmware for GTM32

Post by Mark » Thu Jan 28, 2016 5:12 pm

then how about the PSU output? does it has a 24V output?

arimiri
Posts: 8
Joined: Thu Jan 28, 2016 4:41 am

Re: How to use ST-LINK to install firmware for GTM32

Post by arimiri » Thu Jan 28, 2016 6:58 pm

i not adjust the PSU but i can move the 3 axis to home whitout any problem, and move the extrusors, but not print!
and cant install the new filmware, i am stop in the erase part:

Image

Image

Image

lost more time change the different options in settings, and the same result

arimiri
Posts: 8
Joined: Thu Jan 28, 2016 4:41 am

Re: How to use ST-LINK to install firmware for GTM32

Post by arimiri » Thu Jan 28, 2016 8:10 pm

and this is how my m201 printer not print

https://youtu.be/DcN6y62VXd4

arimiri
Posts: 8
Joined: Thu Jan 28, 2016 4:41 am

Re: How to use ST-LINK to install firmware for GTM32

Post by arimiri » Thu Jan 28, 2016 8:21 pm

just check now, the PSU output 24,2V

Mark
Posts: 1553
Joined: Thu Aug 06, 2015 9:19 am

Re: How to use ST-LINK to install firmware for GTM32

Post by Mark » Fri Jan 29, 2016 4:51 pm

the error, might be the ST-LINK is damanged,how about change another one or another PC to check it?
And the printer, what'f your firmware version? Seems you're printing via the SD card, the old version will meet those problems using SD card, so could you print via USB? and there's a "dry run" funciton on the lower right of your repetier, no need to heat up the hotend so you can slice the object and test it.

arimiri
Posts: 8
Joined: Thu Jan 28, 2016 4:41 am

Re: How to use ST-LINK to install firmware for GTM32

Post by arimiri » Sat Jan 30, 2016 9:29 am

Thanks for your reply, yes i try in 3 computers and obtain the same problem in the erase step
i think the problem is the board, but order one new st-link for check
my version is 1.0.2
i not possible print for usb, install the drivers etc, but cant print, the same problem, start for a few seconds :cry:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests